Среднощните ни фантазии са сред множеството мистерии на мозъка, които продължават

...
Среднощните ни фантазии са сред множеството мистерии на мозъка, които продължават
Коментари Харесай

Какво сънуват слепите хора?

Среднощните ни мечти са сред множеството мистерии на мозъка, които не престават да объркват учените. Един въпрос обаче продължава да изпъква над всички останали: Как слепите хора сънуват?

Изследване, оповестено в Sleep Medicine през 2014 година, изследва „ сензорната структура на сънищата “ измежду слепите хора в желанието си да откри отговора, написа iflscience. Невроучените от Университета на Копенхаген събират 25 души – 11 от тях са слепи по рождение, а 14 – са изгубили зрението си след 1-годишна възраст. В рамките на 4 седмици те интервюират участниците по отношение на техните сънища и ги карат да попълнят структуриран дневник на сънищата всеки ден, откакто се разсънят.

Дневникът съдържа най-различни въпроси – каква форма одобряват, какво виждат в сънищата си, сънуват ли кошмари и така нататък

Проучването открива, че слепите хора изпитват надалеч по-богати и по-разнообразни чувства в сънищата си спрямо всички останали. Например за тон, допиране, усет и миризма. Виждащите от своя страна помнят най-много образните чувства в своя сън.

Онези, които са изгубили зрението си по-късно в живота (и надлежно са виждали света по един или различен начин) настояват, че имат някакви образни сънища. Изследването отбелязва, че доста от тези участници разказват обект или сцена вербално с толкоз богати образни термини, че интервюиращият започвал да се чуди дали тези хора в действителност не могат да виждат. Уви – колкото по-дълго са били слепи, толкоз по-къса е паметта им и по-мъгливи са образните импресии.

Емоциите и в тематиките малко или доста са общи. Не се следят коренни разлики в групите във връзка с позитивните и отрицателните обществени обстановки, за които са сънували.

Учените виждат, че кошмарите се срещат доста по-често при слепите хора по рождение. Те включват най-вече изгубване, удряне от кола, загуба на кучето-водач или рухване в дупка. Изследователите спекулират, че тези сънища извършват ролята на „ потрес абсорбатори “ на паниките, които тези персони изпитват всеки ден.

Томи Едисън – кьорав YouTube и кино критик с чудесно възприятие за комизъм – разяснява в един от своите клипове въпроса дали в действителност вижда в сънищата си. „ Сляп съм по рождение, в никакъв случай не съм виждал през живота си. Съответно – моето подсъзнание не знае какво значи да виждаш. То работи по метода, по който протича моето всекидневие. Всичко е подчинено на миризми, звуци, усети и докосване… Както и при вас, и при мен се случват странни неща в сънищата. "

В друго свое видео Едисън дава отговор на още един постоянно срещан въпрос: „ Могат ли слепите хора да претърпяват образни подиуми, когато одобряват психеделични опиати? “

Разбира се, неговите прекарвания са най-вече комични. Томи обаче споделя, че обстановката тук прилича сънуването. Ако мозъкът не знае по какъв начин да вижда, „ един опиат няма да успее да промени това. Ако можеше, щях да го взимам всеки ден, не мислите ли? “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР